Voorbeeld: Demografische trend

Losmaken van de afkomst

Waar mensen vroeger veel waarde hechtten aan het land van herkomst, verwatert deze waarde wanneer men voor carriere gaat. De zelfontplooiing gaat voor de identiteit, wat invloed heeft op de huisvesting. De trend is om op jonge leeftijd al naar het buitenland te trekken en een aantal buitenlandse jaren in het leven in te plannen. Daarentegen wordt het vaderlandsgevoel juist sterker wanneer men zich in het buitenland bevindt.


Het versterkte vaderlandgevoel wordt mede mogelijk gemaakt door de technologieen die communicatie met 'het thuisland' vergemakkelijken. De drempel om contact op te nemen wordt verlaagd door snel internet (met geluid en beeld mogelijkheden) en door de relatief lage kosten van de communicatiemiddelen.

Toch zie je ook dat er steeds meer hechte communities ontstaan in hetbuitenland, die onderling een sterk vaderlandsgevoel hebben. De behoefte aan zelfontplooiing zorgt er dus voor dat men het thuisland verlaat, maar zich emotioneel hier sterker en bewuster mee verbonden voelt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten