Hoe ontstaan trends?

Hoe trends ontstaan en hoe deze te spotten zijn, bestaan hele theorieen over. Google een keer het woord 'trends' en je krijgt 198miljoen resultaten...van de herkomst van trends en hoe deze te herkennen zijn, tot trendwatching bureaus die het denkwerk voor je doen. Nou zou ik alle theorieen erop na kunnen lezen en die hier tot in het oneindige bespreken...Of ik zou er een eigen visie over kunnen ontwikkelen vanuit mijn ervaringen en theorieen die ik door de jaren heen heb meegekregen. Ik heb gekozen voor het laatste, wellicht vanuit de behoefte van zelfontplooiing.

Abraham A. Maslow, een Amerikaans klinish psycholoog, ontwikkelde een 'behoeftepiramide' die aangeeft vanuit welke basisbehoeften de mens zich beweegt. De basis van de piramide, en dus de primaire behoefte van de mensen, bestaat uit fysiek overleven; eten, drinken, kleding en onderdak.
Op de tweede plaats staat bestaanszekerheid; een veilige omgeving creeeren in een kleine groep of organisatie. Dit uit zich in werk, vorm van huisvesting en relaties. Na bestaanszekerheid komt op de derde tree behoefte aan sociaal contact. Het om zich heen hebben van mensen die bevestigen dat jij als het ware bestaat en een van hen bent als mens zijnde. 'Je hoort erbij.'

Als vierde behoefte wordt gesproken over waardering en erkenning; de behoefte om een eigen identiteit te hebben binnen een groep; reputatie, imago en meerwaarde. Anderen hebben jou nodig. Aan de top van de piramide staat de behoefte van zelfontplooiing; ontwikkelen van talenten, visie en andere manieren om richting en doel te geven aan het leven.


Behoeften uiten zich in het gedrag van mensen. Hoe deze zich uiten hangt van de herkomst. Zo zal bij een westers concert het publiek klappen, terwijl bij een concert in het Midden-Oosten mensen zich doorgaans uiten door een soort indianenroep. De cultuur en haar bijbehorende tradities hebben dit gedrag de loop der eeuwen gevormd. De behoefte waar deze uitingen uit voortvloeien, is echter hetzelfde; waardering en erkenning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten