Events & Trends

Als eventmanager moet je je bezighouden met 'trends'....waarom? Je probeert mensen te bewegen, iets te doen beseffen....door middel van een beleving een boodschap mee te geven waardoor een gedragsverandering ontstaat. In hoeverre mensen hiervoor open staan, hangt af van de context waarin men zich begeeft; onder andere de trends in de maatschappij. Waar liggen de prioteiten en de behoeften, wat is al gedaan bij het uiten van die behoeften en welke uiting van de basisbehoeften spreekt men tegenwoordig aan? Het ontwikkelen van een concept doe je niet vanuit je eigen voorkeuren, maar vanuit de doelgroep die beweegt vanuit een context.


Een evenement spreekt pas aan wanneer de doelgroep zich er persoonlijk bij betrokken voelt. Dat klinkt heel logisch, maar om erachter te komen hoe je zo effectief mogelijk een boodschap kan communiceren binnen de persoonlijke voorkeuren van de doelgroep, wordt vaak onderschat. Hier zou je in principe een hele studie gedragswetenschappen op los moeten laten, wil je zo dicht mogelijk in de buurt van het denkpatroon van de doelgroep komen. Dat is aan de idealisten onder ons, want ook met de algemene kennis over trends kan je tot een goed concept komen.


Voor het seminar 'Online communities & events' heb ik samen met een projectgroep een concept opgesteld voor een evenement; Jat het gerust, want het is begin deze week bedacht en nu alweer oud. Ook is het vast wel in andere vormen voor andere events al toegepast:



'The definition of insanity is doing the same thing over and over and expecting a different result' - de filosofie van TBWA




Wel hebben we bij het ontwikkelen van het concept rekening gehouden met wat de doelgroep beweegt en waar hun behoeften liggen. Daarbij hebben we gekeken welke trends er tegenwoordig zichtbaar zijn en hoe deze tot uiting komen. Wil je tot iets compleets innovatiefs komen, moet je verder gaan dan het concept dat we binnen die opdracht hebben bedacht.


De trend van waaruit de opdracht is ontstaan, is de verschuiving van Eventmanagement op locatie naar de meerwaarde van de kennis van eventmanagers over de online mogelijkheden voor het creeeren van een beleving. Een hele mond vol, daarom is er ook een geheel seminar aan gewijd. Een eventmanager weet niet alleen alles over het faciliteren van het communiceren van een boodschap op een bepaalde tijd op een bepaalde locatie, maar ook de achtergrond van de de conceptvorm. Waarom dan niet een 'online beleving', aangezien het virtualiseren van de basisbehoeften een trend is?


Event vanuit een zichtbare trend...

Voor een Nederlands schaatsevenement zijn wij gevraagd om voorafgaand aan het toernooi een online event te creeeren. Een beleving te bieden aan de bezoekers van het evenement, voordat zij de drempel van de ijshal hebben gepasseerd.

De volgende randvoorwaarden hebben we hierbij opgesteld:


"Doel: De beleving van het schaatsevenement vooraf via internet op te wekken, om de beleving tijdens het schaatsevenement te vergroten.
Doelgroep: Nederlanders die het evenement (graag zouden willen) bezoeken.

Beleving: Ik, mijn buurman op de tribune en alle andere Nederlandse aanwezigen staan allemaal achter de schaatsers.
Boodschap: Onze aanwezigheid als Nederlanders in het stadion heeft invloed op de prestatie van de Nederlandse schaatsers."


De volgende vorm van het evenement hebben we gekozen:


"Ons concept voor een online community is voor iedere Nederlander die graag gaat/wilt gaan naar de schaatsevenementen. Voor hen willen wij een platform creëren waar zij ruim van te voren gezamenlijk warm kunnen lopen voor het daadwerkelijke schaatsevenement.

Zij kunnen zich simpel aanmelden op het platform (bijvoorbeeld www.schaatsschreeuwen.nl ) door hun naam/email/woonplaats/leeftijd aan te geven. Ook kunnen zij aangeven welke schaatser hun favoriet is. Dit is mogelijk al het eerste aanknopingspunt om met elkaar te gaan praten. Je ziet namelijk wie jouw mening deelt."


De volgende invulling voor het concept hebben we gekozen:


Game


"Het creëren van een ‘WIJ’ gevoel voor supporters voorafgaand aan het evenement, gebeurt via een game. Deze game zal supporters doen realiseren waarom het er toe doet dat zij aanwezig zijn in het stadion en niet alleen thuis vanaf de bank voor de televisie supporten. Het laat in een virtuele wereld zien wat het effect is van hun aanwezigheid en support!

Hoe ziet de game eruit:
Je bevindt je als speler op de beste plaats van de tribune tijdens het schaatsevenement en zo kan je de gehele baan zien. Rechts in beeld zullen alle mede spelers verschijnen vanaf de aangesloten webcam. Iedere speler heeft een favoriete schaatser (o.a. Sven Kramer, Ireen Wust en Renate Groenewold). Vanaf de webcam gaan de spelers de schaatsers vooruit schreeuwen.

Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw schaatser wint? Je kiest een tegenstander door op die webcam te klikken. Deze speler geeft aan of deze de uitdaging aandurft. Zodra de uitdaging aangegaan wordt, begint er een klok af te tellen van 5 naar 1. Door aan te moedigen vanaf het startschot, gaat jouw schaatser vooruit! De snelheid van jouw schaatser is afhankelijk van hoe hard jij aanmoedigt. Dit wordt gemeten aan de hand van de overtuiging (decibel, snelheid, beweging op de webcam) via de microfoon en de webcam. Deze waarden worden gekoppeld aan de gekozen schaatser. Hoe overtuigender je dus aanmoedigt, hoe harder jouw schaatser schaatst!

Na een x aantal keer het spel te spelen, ga je door naar de volgende ronde. In die ronde kunnen meerdere spelers tegen elkaar. Bijvoorbeeld; 3 fans van Ireen Wust nemen het op tegen 3 fans van Renate Groenewold. Op deze manier schep je een band tussen meerdere schaatsfans, waardoor zij aangezet worden om contact op de website te houden."


De behoeften waarop we met dit concept inspelen zijn:


1. Sociaal contact - De bevestiging dat je ergens bijhoort, in dit geval het 'WIJ' gevoel van de Nederlanders

2. Erkenning en waardering - De bevestiging dat je ertoe doet. Jouw bijdrage heeft invloed op de prestaties van de schaatsers

3. Zelfontplooiing - De uitdaging om talent te ontwikkelen; je bent goed in wat je doet en je zoekt naar manieren om dit talent te verbeteren.


De 3 voornaamste trends die in dit concept naar voren komen:


1. Wetenschap & Techniek - virtualisatie van een sociale bezigheid (het event online beleven)

2. Demografisch - sociaal contact is niet meer plaatsgebonden (online community), terwijl de sociale identiteit als Nederlandsers onderling versterkt wordt.

3. Lifestyle - Het achterlaten van iets van jezelf, zodat anderen dit op ieder moment kunnen terugzien (profiel)


...en toch kan de opdrachtgever er met deze eventvorm voor zorgen dat men zich bewust wordt van de meerwaarde van sociaal contact tijdens het evenement, waardoor men 'warm loopt' om het event op locatie te bezoeken. Deze online vorm doet men wellicht beseffen dat het directe contact met de schaatsers op het toernooi met verbale en non verbale uitingen een spanning oproept, die versterkt wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten